Helmplicht op scooter en brommer vanaf 1 januari 2023

Je zal vast het laatste nieuws gehoord hebben: vanaf 1 januari 2023 gaat er een nieuwe wet in voor snorfietsers, namelijk de helmplicht. Misschien weet je nog niet helemaal wat dit voor jou betekent als eigenaar van een scooter of brommer. Daarom zetten we alle details op een rij.

Wat houdt de nieuwe helmplicht in?

De nieuwe wet zegt het volgende: Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten verplicht een goedgekeurde bromfietshelm, motorfietshelm of een speed-pedelec-helm dragen. De helmplicht wordt vanaf 1 januari 2023 wettelijk verplicht en gehandhaafd in heel Nederland.

Heb je een scooter of brommer met een blauw kenteken die maximaal 25 kilometer per uur kan? Dan geldt de helmplicht voor jou. Scooters en brommers met een geel kenteken waren natuurlijk al verplicht om een helm te dragen. De helmplicht geldt nu dus echt voor elke scooter en brommer, ongeacht kenteken.

Waarom komt er een nieuwe helmplicht in 2023?

Het aantal verkeersdoden met een brom- en snorfiets en brommobiel was in 2021 met 28% gestegen in vergelijking met 2020, aldus het CBS. Met de helmplicht hoopt de overheid dat het aantal verkeersgewonden en verkeersdoden onder snorscooters omlaag gaat.

Wat gebeurt er als je na 1 januari 2023 geen helm op hebt?

Rijd je na 1 januari 2023 op een snorfiets zonder helm? Dan kun je een boete riskeren van € 100 als je wordt betrapt. Het zou natuurlijk jammer zijn om zo’n bedrag te moeten betalen, dus het beste is om nog in 2022 een goedgekeurde helm aan te schaffen.

Wat zijn goedgekeurde helmen?

Ben je op zoek naar een goedgekeurde helm voor je snorfiets om aan de helmplicht te voldoen? Koop dan een helm die een cirkel met de hoofdletter E erin heeft. Achter de E staat een cijfer dat staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Een goedgekeurde speed-pedelec-helm heeft de volgende markering: NTA 8776:2016.

Een goedgekeurde helm kopen

Bij Motomasu kun je een goedgekeurde helm kopen. Zo weet je zeker dat je in 2023 aan de nieuwe helmplicht voldoet en dat je geen boetes krijgt (mits je de helm draagt natuurlijk).

Bekijk hier al onze helmen

Helmplicht in 2022

Op dit moment is het nog zo dat snorscooters op het fietspad mogen rijden zonder helm. Vanaf 1 januari 2023 moeten snorfietsers op het fietspad rijden met helm. Nu is er alleen een helmplicht op plekken waar je met je snorfiets de rijbaan op moet. Dit is bijvoorbeeld zo in Amsterdam en Utrecht, voor die plekken geldt de helmplicht al. Verder blijven de regels voor snorscooters gelijk – ook de maximumsnelheid van 25 kilometer per uur blijft.