Veilig rijden met een brommer, scooter of snorfiets

Je hebt besloten om een brommer of scooter te kopen en nu wil je graag weten hoe je veilig aan het verkeer deelneemt. We helpen je graag op weg. Letterlijk. We hebben alle belangrijke vragen en antwoorden over het het brommerrijbewijs, de helmplicht en welke helm geschikt is voor op een snorfiets, brommer of scooter voor je onder elkaar gezet. Heb je toch nog een vraag die hier niet tussen staat? Neem gerust contact met ons op en we helpen je persoonlijk verder.

Welk rijbewijs heb ik op een brommer, scooter, snorfiets of speed pedelec nodig?

Je hebt een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) nodig om op een brommer, scooter, snorfiets of speed pedelec deel te nemen aan het verkeer. Bij een autorijbewijs B of een motorrijbewijs A krijg je het bromfietsrijbewijs automatisch bijgeschreven en je hoeft hier dus geen apart examen voor te doen.

Hoe oud moet je zijn om een brommerrijbewijs te behalen?

Vanaf 15,5 jaar mag je beginnen met de theorie. Als je 16 jaar bent mag je rijlessen volgen en praktijkexamen doen.

Wat kost het behalen van een brommerrijbewijs (rijbewijs AM)?

Een indicatie van de kosten voor het behalen van je scooter rijbewijs (rijbewijs AM).

 • € 80,- voor de theorie inc examen
 • € 210,- praktijkexamen
 • € 300,- voor een stuk of vier praktijklessen brommer of scooter rijden

De totale kosten voor een brommerrijbewijs verschillen uiteraard per rijschool en persoon.

Vanaf wanneer gaat de helmplicht voor snorfietsers in?

Alle snorsfietsers (blauw kenteken) moeten vanaf 01 juli 2022 verplicht een helm dragen. De ministerraad heeft hiermee ingestemd omdat men verwacht dat hiermee het aantal verkeersdoden en -gewonden zal dalen.

In Amsterdam geldt sinds 2019 voor binnen de ring van de A10 een helmplicht. In Utrecht vanaf 2021. Waarnaast het verplicht dragen van een helm, de snorfietsers ook niet meer op het fietspad mogen rijden.
De helmplicht geldt voor zowel de bestuurder als de bijrijder en zowel brandstof aangedreven als elektrische snorfietsen. Vooralsnog dien je vanaf 1 juli 2022 een motorhelm te dragen maar er wordt onderzocht of een speed-pedelec-helm ook veilig genoeg is.

Mocht blijken dat een speed-pedelec-helm veilig genoeg is dan mag je zelf kiezen welk type helm je wilt dragen. Een speed-pedelec-helm of een motorhelm.

Wat is de hoogte van een boete als ik zonder helm op een brommer of scooter de weg op ga?

Als jij of de bijrijder op een brommer, scooter of motor geen helm op heeft dan krijgt deze een boete van €95,- (€140,- op een motor). Is de persoon achterop jonger dan 12? Dan krijgt de bestuurder de boete.*

Hoe hoog is een boete als ik op een brommer of scooter aan het bellen ben?

Je telefoon of smartphone gebruiken terwijl je jouw tweewieler bestuurt mag niet. Voor fietsers is de boete € 95,-, voor brom- en snorfietsers € 160,- en voor gemotoriseerd verkeer € 240,-*

Wat is het verschil tussen een motorhelm, brommerhelm en een scooterhelm?

Er is geen verschil tussen een motor-, brommer- en een scooterhelm. Er bestaan alleen motorhelmen en die heb je in verschillende soorten, maten en prijsklassen.

Over het algemeen zijn de motorhelmen uit de lagere prijsklassen populair bij scooterrijders en snorfietsers. Je hoeft geen Isaac Newton te heten om te begrijpen dat de impact van een botsing groter is naarmate je sneller rijdt.

Een goedkopere helm is voor op de scooter een prima oplossing. Aangezien je met een snorscooter of bromscooter niet enorm hard rijdt. Met elke goedgekeurde helm mag je met een motor de weg op. Je kunt je voorstellen dat als de prijs laag is, er goedkopere materialen worden gebruikt en de helm dus minder veilig is als je op hoge snelheid een ongeluk krijgt.

Alle motorhelmen (en dus alle scooterhelmen) dienen voorzien te zijn van een ECE 22.05 keurmerk.

Welk type motorhelmen zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten motorhelmen te onderscheiden:

 • Jethelm (of pothelm) – dit type helm beschermt het hoofd maar heeft geen kinbescherming
 • Integraalhelm – een helm die zowel je hoofd als je kin beschermt
 • Systeemhelm – een jet- en integraalhelm in één. Je kunt bij een systeemhelm het kinstuk omhoogschuiven en dan als jethelm gebruiken.
 • Speed Pedelec helm – dit type helm is speciaal voor een speed pedelec fiets of een e-bike. Het beschermt het hoofd, maar heeft geen kinbescherming. Sinds 1 januari 2023 mag een speed pedelec helm ook gebruikt worden op een scooter en brommer.

Uiteraard kunnen helmen binnen een bepaalt type specifieke eigenschappen bezitten waardoor de helm geschikter is voor bepaalde situaties. Een integraalhelm die voor de motorcross wordt gebruikt is licht, heeft voldoende isolatie, het vizier beslaat minder snel en heft vaak een sportief en stoer ontwerp. Terwijl een scooter helm vaak modieuzer oogt en een jonger publiek aanspreekt.

Wat houdt het ECE 22.05 keurmerk in?

Alle helmen die in Nederland (en in de EU) worden verkocht dienen een ECE-keurmerk te hebben. Van een helm met dit keurmerk weet je dat het aan de minimale veiligheidsvoorschriften voldoet. Het cijfer 22 staat voor de keuringseisen voor helmen en vizieren voor bromfiets- en motorrijders. Het volgnummer 05 staat voor de serie richtlijnen die worden gehanteerd. Eens in de zoveel tijd worden de richtlijnen aangescherpt en dienen nieuwe helmen te voldoen aan de nieuwste versie.

Wat houdt het NTA 8776 keurmerk in?

De Speed Pedelec helmen op onze website hebben allemaal een NTA 8776 keurmerk en geen ECE 22.05 keurmerk. Dit keurmerk geeft een aantal veiligheidseisen waaraan een e-bike/fietshelm aan moet voldoen. Het NTA 8776 keurmerk omvat een serie tests om de veiligheid van een Speed Pedelec helm te beoordelen. Deze tests bepalen of de helmen geschikt zijn voor gebruik op de openbare weg. Van een helm met dit keurmerk weet je dat het aan de minimale veiligheidsvoorschriften voldoet.

Hoe herken ik een ECE goedgekeurde helm?

Het keurmerk zelf vind je op de riem of op de achterkant van een goedgekeurde helm en je herkent het aan het nummer. Elk land in de EU heeft zijn eigen nummer, beginnend met de letter E:

 • E1 – Duitsland
 • E2 – Frankrijk
 • E3 – Italië
 • E4 – Nederland
 • E6 – België
 • E11 – Verenigd Koninkrijk (op het moment van schrijven is niet bekend of de Brexit invloed heeft op de keuringsvereisten van de ECE).

Het maakt daarbij niet uit in welk land de helm is gekeurd, als het maar een EU-land is. Als het nummer bijvoorbeeld begint met E3 dan houdt dat in dat het ECE-certificaat in Italië is afgegeven. Dit certificaat is in de gehele EU geldig aangezien Italië lid is van de Europese Unie.

Wat is het verschil tussen het ECE-keurmerk en DOT?

 • ECE 22.05 – Europees keurmerk wat in ~ 50 landen wereldwijd wordt gebruikt.
 • DOT – Keurmerk uitgegeven door de Department of transportation. Een overheidsinstantie van de Verenigde Staten (VS). De ECE 22.05 is in vergelijking met de DOT goedkeuring iets veeleisender. Een helm met alleen een DOT goedkeuring voldoet dus niet per se aan de vereisten van het ECE-keurmerk. Andersom wel.

Helm met ECE 22.05 keurmerk kopen?

Alle helmen in het Motomasu online assortiment zijn voorzien van een ECE 22.05 keurmerk zodat je niet hoeft te twijfelen over de veiligheid van de helm. Bij ons koop je dus altijd een veilige helm. Daarnaast wordt je helm door ons gratis verzekerd. Wat inhoudt dat als je binnen een jaar na aankoop een ongeval hebt en je helm stuk gaat we deze kosteloos omruilen.

Disclaimer: We hebben de boetebase van de rijksoverheid geraadpleegd en zijn niet verantwoordelijk voor onjuiste publicaties of updates van deze database.